Zahraniční zkušenosti European Youth Basketball League - Central Europe region U16 "A" 2021

Zahraniční zkušenost - European Youth Basketball League - Central Europe region U16 "A" 2021

Naše "U16" dnes vycestovala na mezinárodní turnaj European Youth Basketball League, do kterého se aktivně zapojuje až 30 zemí!

EYBL a jeho koncept vznikl ještě v minulém století, a to v roce 1998, kdy jeho tvůrci dostali nápad vytvoření systémové soutěže pro Baltské země a Rusko. Tento nápad však dosáhl vyšší popularity, než sami organizátoři turnaje očekávali. Právě náš klub byl prvním populizátorem této soutěže v ČR. Do turnaje se v pozdějších sezónách zapojilo už něco přes 180 týmů z 5 různých věkových kategorií.
Turnaj U16 se hraje na Slovensku v Komárně, kde odehrajeme zápasy ve skupině Central Europe region U16 "A". Mladé sovy už pomalu cestují k našim východním sousedům, kde si změří síly proti týmům Basketball Dreams Academy Gran Canaria, BBA Komárno, CS U-BT Cluj Napoca, Get Better Academy Jindřichův Hradec, Mafc Budapest, NTSV-Wildcats Hamburk, a Sopron Bucarest.

V prvním zápase na turnaji EYBL v Komárně se nám podařilo dotáhnout zápas do vítězného konce po prodloužení. Dva hráči z našeho týmu dosáhli na double-double, kdy si Samuel Macht připsal 19 bodů a 18 doskoků (k tomu 5 asistencí a 3 bloky!) a Jan Mondschein 10 bodů a stejný počet doskoků.

Jan Pospíšil, trenér USK Praha:
"Byl to zápas 2 naprosto odlišných poločasů. Začali jsme velmi dobře s agresivní obranou v dobrém tempu. Vytvářeli jsme si jednoduché situace, po kterých jsme skórovali. Po celý první poločas jsme měli dobrou energii a do detailů jsme plnili naši strategii. Ve druhém poločase jsme přestali běhat a soupeř se dostal zpět do zápasu skórováním po našich ztrátách. Přesně po těchto chybách Sopron nastřílel 11 bodů. V kombinaci se situacemi, kdy jsme nedoskočili míče, které jsme měli mít se soupeři podařilo dotáhnout naše vedení. Co se týče poslední čtvrtiny, nebyli jsme schopni zápas rozhodnout a následovalo prodloužení. V tom jsme byli o něco šťastnějším týmem, ale neřekl bych, že silnějším. Určitě se z této situace budeme chtít co nejvíc poučit a prezentovat se hrou, kterou jsme ukázali v prvním poločase."

V našem druhém zápase v Komárně jsme nestačili na soupeře Stiinta Bucarest. Ten se zatím turnajem posouvá na nejvyšší příčky a po prvních dvou zápasech bere vysoké výhry nad oběma soupeři. V zápase nás na tabuli se skóre nejvíc táhl Jakub Ševčík, který si zapsal 17 bodů. Mladý rozehrávač byl také naším jediným střelcem, který se dostal nad 10 bodů. Naše podkošová opora Macht v zápase doskočil opět přes 10 míčů (12 doskoků), ale jeho bodový příspěvek nám v zápase jednoznačně chyběl (6 bodů).

V našem druhém zápase druhého dne EYBL-u jsme si odnesli vítězství nad týmem z Čech - Get Better Academy! Zápas končil za stavu 51-47 a náš "U16" tým má momentálně bilanci 2-1. Ve večerních hodinách nás bodově opět táhl Samuel Macht, který se stal nejlepším střelcem zápasu s 19 body (ke kterým přidal dalších 7 doskoků). Již zítra ráno nás čeká další soupeř, a to NTSV-Wildcats Hamburk. Zápas můžete od 11 sledovat online na YouTube kanálu EYBL-u.

V posledním zápase jsme porazili soupeře z Hamburg-u o 15 bodů s finálním skóre na tabuli 68-53. V zápase jsme měli opět šanci sledovat výborný kolektivní výkon, ale také individuální čísla Martina Vraspíra, který se stal nejlepším střelcem zápasu s 19 body. Za USK dále již klasicky předvedli svoji hru Samuel Macht (který si do finálních statistik připisuje 10 bodů a 5 doskoků) a rozehrávač Jakub Ševčík s 10 body, 5 asistencemi, 5 doskoky a 5 zisky!

Turnaj EYBL U16 v Komárnu měl pro nás jeden jediný hlavní společný jmenovatel a tím byl týmový výkon a především týmový herní projev. Do každého utkání jsme se snažili vstupovat energicky a úkolem každého hráče, který vstoupil na hřiště bylo tuto energii zvýšit. V průběhu turnaje jsme často zaznamenávali herní “ups and downs” jak už je v mládežnickém sportu běžné. Několikrát jsme se museli vypořádávat s bodovou ztrátou, což bylo náročné na mentální odolnost hráčů. Až na utkání proti Bukurešti jsme se z těchto herních propastí vždy vyhrabali a za to zaslouží celý tým kredit. Pro valnou většinu hráčů to byl po delší pauze první zahraniční turnaj a celý tým a organizace USK Praha jsme vděčni za jeho hladký průběh. K vidění bylo několik pohledných individuálních výkonů a celková úroveň turnaje byla na dobré úrovni. Pro náš tým byla konfrontace se zahraniční konkurencí jako vždy inspirující a především motivací do další práce. Mne osobně pak těšilo zapojení hráčů r. 2007 (U15), kteří i na tomto turnaji dokázali, že jsou v této kategorii konkurenceschopní.

Naším nejlepším hráčem se stal Jan Mondschein, který předváděl vynikající hru během celého EYBL-u. Samuel Macht byl vybrán do all-star výběru celého turnaje se statistikami 13.5 bodu, 10.5 doskoku a 14.5 efektivitou na zápas!

Výsledky:

USK 76:74 Sopron Academy

USK 47:67 Stiinta Bucarest

USK 51:47 Get Better Academy

USK 68:53 Wildcats Hamburg