Zahraniční zkušenosti Tenerife 2021

Zahraniční zkušenost - Tenerife 2021

Již 29. ročník tradičního juniorského turnaje se konal v předvánočním týdnu na Tenerife - U18 TORNEO INTERNACIONAL DE BALONCESTO JUNIOR CIUDAD DE SANTA CRUZ DE TENERIFE. 


Kromě covidové přestávky v roce 2020 se tohoto juniorského svátku pravidelně účastní i junioři USK Praha.Turnaje se účastní především nejlepší španělské týmy v čele s nejčastějším vítězem Realem Madrid, FC Barcelona či Joventut Badalona. Právě Badalona a Real byly finalisté posledního ročníku 2019. Real Madrid jako jeden z nejlepších světových programů i letos obhajoval své poslední vítězství z roku 2019. Přestože se jeho role favorita zdála neotřesitelná, tak finálový souboj nabídl neuvěřitelné a nečekané drama, jehož vítězem se v dramatické koncovce stala rozhodující střelou Badalona, která po celý finálový boj tahala za kratší konec. Svojí bojovností se ale dokázala dostat do koncovky, kde zaskočila nejen celou arénu, ale především favorizovaný Real.


Turnaje se kromě španělských týmů a českého zástupce zúčastnila italská akademie  Oxygen1 Basket Bassano. Bohužel den před startem musel turnaj  z důvodu covidu-19 opustit  jeden z favoritů Baskonia.


Český tým tvořený z hráčů ročníků 2004 a mladší nastoupil v prvním utkání ke klíčovému souboji o postup do semifinále proti akademii Canterbury school z Gran Canarie. Tá má ve svém kádru tradičně především africké hráče. To prokázala i tentokrát. Vysocí, atletiční hráči se Senegalu dělali hráčům USK obrovské problémy především pod košem a v doskakování. V dramatickém souboji českým hráčům dlouho trvala adaptace na zcela odlišný herní styl. Především souboje pod košem byly nad síly českého týmu. Stejně jako na ostatních zahraničních turnajích se hráči velmi těžko dostávali do střeleckých pozic. Naopak soupeř často jednoduše zakončoval z druhých střel po útočném doskoku. Přesto bylo utkání vyrovnané až do poslední čtvrtiny. Ztrátou bylo zranění Tadeáše Slowiaka, čímž se zátěž plně přenesla na ostatní hráče, kteří v koncovce nedokázali utkání obrátit. Krutá, ale poučná porážka. A to český tým za pár hodin čekal souboj se světovým gigantem Realem Madrid. Obrovská příležitost, zkušenost a challange zůstaly nad síly českých juniorů. Soubor NBA prospektů nabídl obrovskou zkušenost a přímou konfrontaci, která zhodnotila stav českého týmu. Jeden z hlavních cílů však byl naplněn, motivace a inspirace hráčů pro svůj další rozvoj. Obě utkání junioři USK odehráli v centru Santa Cruz de Tenerife v krásné aréně Palacio Minicipal De Deportes „Quico Cabrera“, která hostila Mistrovství světa můžu i žen.


Obě úvodní porážky odsoudily juniory USK do skupiny o 5.-8. místo. Naděje semifinále turnaje tak i nadále zůstala před branami. Ve skupině o 5.-8..místo naopak junioři potvrdili svoji roli. Nejdříve porazili nejslabší tým turnaje Las Palmas a v posledním utkání je čekal neúspěšný favorit z druhé skupiny italský Orange1 Bassano. Jeden z favoritů turnaje neuspěl proti domácímu Unelcu. Vzájemný souboj nabídl velmi atraktivní a bojovný průběh, ve kterém si hráči USK díky úspěšné střelbě vytvořili náskok, který se jim dařilo držet po celý průběh utkání. Tým vedený dvojicí Tomáš Palas a David Látal se musel vypořádat i se zónovou obranou soupeře, který hledal cestu, jak utkání zvrátit, ale právě dvojice Palas-Látal za podpory celého týmu ukázala na závěr turnaje sílu českého týmu a posun během celého turnaje. Cenné zkušeností by tak měly přispět nejen k rozvoji jednolitých hráčů, ale týmů USK Praha. Turnaj v Santa Cruz de Tenerife ukázal sílu a postavení španělského juniorského basketbalu. Právě finálový souboj Real Madrid – Badalona toho byl jasným příkladem. Nejen tak aktivní účast v utkáních, ale možnost naživo vidět souboj Real-Badalona, svých vrstevníků, přispěl k obrovským zkušenostem a inspiraci mladých hráčů USK Praha.